Boyun FıtığıBoyun Fıtığı

https://www.alperkaya.com.tr/wp-content/uploads/2018/09/Boyun-Fıtığı.jpg

Ağrıdığı zaman en çok sıkıntı çektiğimiz bölgemiz boynumuzdur. Boynumuzda sorun olduğu zaman ağrı başımıza, sırtımıza ve kollarımıza vurur. Bu hastalıkta önemli olan en ileri teknolojiyi kullanan, en tecrübeli elleri bulmaktır. Boyun fıtığı hastalarının büyük bir çoğunluğu ameliyat gerektirmeden tedavi edilir. Ancak hekim ameliyat gerekli dediğinde ameliyatı reddetmek ateşle oynamaktan farksızdır. Tecrübeli ellerde sıfır risk ile 40 dakikalık bir mikro operasyonla ömrünüzün sonuna kadar bir daha tekrarlamayacak şekilde kurtulmak varken, ameliyatı reddedip sonunda felce götürecek ağrı ve eziyeti çekmek aklı ve bilimi reddetmektir.

Boyun Fıtığı Nasıl Oluşur

Kafa tabanından itibaren 7 adet omur cisminden oluşur. Her omur cisminin ortasında, beynin devamı olan omurilik bulunur. Vücudun çeşitli yerlerinden beyine dönen duyular veya beyinden vücuda dağılan emirler omurilik içinde seyreder. Boyun bölgesinde her omur cismi hizasından çıkan sinirlerde kola ve sırta yayılarak, bu bölgelerin duyu ve hareketini sağlar. Omurgalar arası yastıkçık dediğimiz disk dokusunun dış kısmı (anulus fibrosus) ve iç kısmı (nucleus pulposus ) bulunur. Yumuşak kıkırdak kıvamındaki iç kısmın, daha kuvvetli bir bağ dokusundan oluşan dış kısmı (kılıfı) yırtarak omurilik ve sinirlere bası yapması sonucu boyun fıtığı ortaya çıkar.

Boyun Fıtığı Belirtileri

Hastalar tek taraflı koluna doğru yayılan bir ağrıdan şikayet ederler.Ağrı parmak uçlarına kadar yayılır ve uyuşma ile beraber olabilir. Ağrının yayıldığı kolda kuvvet kaybı olabilir. Hastalar ellerine aldıkları ağır cisimleri yere düşürmekten şikayet ederler. Ağrı özellikle gece uykuda aşırı derecede artar. Eğer bası daha da ilerlerse yürüme güçlüğü ve dengesizlik de oluşur. Kişi idrarını ve dışkısını tutamaz hale gelir.

Boyun Fıtığı Teşhisi

Kesin teşhis için MR çektirilir.MR’ın olmadığı yerlerde tomografide iş görebilir.Ancak MR varsa tercih edilmelidir.

Boyun Fıtığı Tedavisi

Bu hastaların büyük bir çoğunluğu yaklaşık bir haftalık istirahat ve bu dönemde kullanılacak ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar bazende kortizol türevi ilaçlarla tedavi edilirler. Ancak bazen küçük bir hasta gurubunda tüm bu tedavi ve istirahate rağmen dayanılmaz ağrı şikayeti devam eder. Kolda güçsüzlük, kaslarda incelme, işini yapamama ve bunlara bağlı yaşam kalitesinin tamamen düştüğü komplike durum gelişir. İşte böyle durumlarda hekim uygun görüyorsa ameliyatla tedavi seçeneği devreye girer.

Boyun Fıtığı Ameliyatı

Boyun ameliyatları gelişen teknoloji ile oldukça kolaylaşmıştır. Artık boynun ön tarafından ufak bir kesi ile girilerek fıtığa ulaşılmakta, ameliyat otuz-kırk dakika sürmektedir. Ameliyat esnasında boşaltılan diskin yerine hareketli protez ya da cage denilen malzeme konularak boşluk doldurulur. Hasta ameliyattan altı saat sonra ayağa kaldırılır, aynı gün içinde de taburcu edilir. Mikrocerrahi ile bizim yapacağımız bu ameliyatlarda sakat kalma felç olma riski yoktur. Hasta bir hafta on gün içinde işe dönebilir.

Kesinlikle Beklenmemesi Gereken Durumlar

– Yürüme bozukluğu
– Elden cisimleri düşürme
– Dengesizlik
– Gece uyandırıcı ağrı
– Kol kaslarında erime

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Müşteri Temsilcisi Genellikle anında yanıt verir
Müşteri Temsilcisi

Merhaba, alperkaya.com.tr'e hoş geldiniz. Bizimle iletişime geçtiğiniz için çok teşekkür ederiz. Size nasıl yardım edebilirim?